Így lehetsz informatika tanár

A felsőoktatás folyamatos farigcsálásával igen nehéz követni, hogy ma milyen képesítéssel lehetsz informatika tanár. (Az új NAT szerint, tanári berkekben már digitális kultúrának nevezik.) Az alábbi cikk arra hivatott, hogy mankót nyújtson számodra, ha oktatni szeretnéd a legcsodálatosabb, a világ leggyorsabban fejlődő tudományágát.

A korábbi gyakorlat az volt, hogy kellett egy Bsc alapdiploma. Ha informatika tanár szerettél volna lenni, akkor például Programtervező-informatikusként, Mérnökinformatikusként vagy akár Gazdaságinformatikusként is jelentkezhettél MSc képzésre. A humán és természettudományos irányzatnál ezt MA-val rövidítik. Az alapképzés általában 6 félévből állt, míg a mesterképzés 4 félévből. Ez összesen 5 évet jelent. Előnye volt, hogy az alapdiplomáddal elhelyezkedhettél a versenyszférában, míg a mesterdiplomáddal mehettél tanítani, akár gimnáziumba is, hiszen MSc -vel érettségiztethetsz is akár.

Alapdiplomával továbbra nincs kiskapu

Megszűnt a korábbi gyakorlat. Közismereti vagy művészeti alapképzési vagy főiskolai oklevéllel rendelkezők nem jelentkezhetnek tanári mesterképzésre. Páldául: Biológia Bsc-vel az osztatlan tanári képzést kell választani. Ettől fügettlenül a felvi oldalán rábukkanhatunk tanári mesterképzésekre, de azok főként az osztatlan képzéseket befejző általános iskola tanár szakképesítéssel rendelkezőkre vonatkoznak.

Érettségi után

Az előző bekezdés a pályaválasztás és érettségi előtt állókat nem érinti. Számotokra a megfelelő választás az osztatlan tanárképzés. Az osztatlan kétszakos tanárképzésben a képzési idő 10 félév. Az alábbi táblázat segít eligazodni abban, hogy mely szakokat milyen párosításban lehet elévgezni. (Szakterületi irányultság alapján szerezhető tanári szakképzettségek)

Az informatika szak tehát pár szak kivételével (pl: finn nyelvtanár, honvédelmi alapismeretek tanáram természettudomány-környezettan szakos tanár) bármivel párosítható. Feltéve, ha az adott felsőfokú intézmény meghirdeti.

Egy jó informatika tanár kvalitásai

– digitális szemlélet
– logikus, analitikus gondolkodás
– problémamegoldó készség
– empátia
– türelem

Ahol képezheted magad

– Debreceni Egyetem
– Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
– Eötvös Loránd Tudományegyetem
– Gál Ferenc Egyetem
– Károli Gáspár Református Egyetem
– Miskolci Egyetem
Nyíregyházi Egyetem
– Pannon Egyetem
– Pázmány Péter Katolikus Egyetem 
– Pécsi Tudományegyetem
– Szegedi Tudományegyetem

Vélemény, hozzászólás?